10 Mayıs 2011 Salı

Crvena Zvezda & Partizan


 
Biri, Crvena Zvezda. Bilinen adıyla Kızılyıldız. 1945 yılında Belgrad'da anti-faşist hareketi yürüten iki genç olan Zoran Zujovic ve Slobodan Cosic tarafından kurulmuş. Halk takımı. Bu özelliği nedeniyle savaş sonrası Nazi karşıtı bir tutum izlemeye başlayan Yugoslav halkının sempatisini kazanmış.

Bir diğeri, bilinen adıyla Partizan. 1945 yılında kurulmuş. 2.Dünya Savaşı sırasında Nazilere direnen Yugoslav Ordusunun takımı. Ordu takımı, halk değil.




Kızılyıldız'ın stadı fena halde Maracana'ya benziyor. Kızılyıldız tribünlerinin en etkin gurubu Delije. Osmanlı'nın Sırp Yeniçerileri sınıflandırmada kullandığı isim bu aynı zamanda, Delici anlamına geliyor.



Partizan'ın stadı ise biraz daha renkli. En etkili taraftar gurubu Grobari. Mezar Kazıcılar. Bu iki taraftar gurubu sık sık karşı karşıya geliyor tahmin edileceği üzere.


Aşağıda Delije ve Grobari'ye ait iki ayrı organizasyon yer alıyor.




Kızılyıldız'ın 18 Yugoslavya, 6 da Sırbistan şampiyonluğu var. Ulusal Kupayı 21 kere kazanmışlar.
Buna karşın Partizan'ın 11 Yugoslavya, 8 de Sırbistan şampiyonluğu var. Ulusal Kupayı ise 11 kere kazanmışlar.

İki takımın da kadrosunda tarihte efsanevi yıldızlar yer almış.

Kızılyıldız ; Savicevic, Dzajic, Pancev, Jugovic, Prosinecki, Mihajlovic, Lazetic, Stankovic, Stojkovic, Beara, Stojanovic, Jovanovic.

Şöyle de bir detay var, atlamak olmaz ; http://www.sporx.com/futbol/dunya/kizilyildiza-bir-futbol-efsanesiSXHBQ215949SXQ



Partizan ; Antic, Pantelic, Vidic, Kezman, Jovetic, Ljalic, Kovacevic, Damjanovic, Paunovic, Zebec, Galic, Jokanovic, Milosevic, Mijatovic.


Güzel bir galeri ; http://www.juznifront.net/fk_partizan/galerija_slavnih.htm

Son sıradaki arkadaş dikkat çekiyor bu linkte.

Son yorum olarak ise, Partizan'ın mevcut durumda biraz daha altyapıya yönelen (Ajax tarzı) ve kendi oyuncularını kendi yetiştirmeye çalışan bir kafayapısına sahip olduğunu, Kızılyıldız'ın ise 2000'li yıllarda finansal gücünü kullanarak oyuncu elde etmeye çalışan bir kafada olduğunu belirtebilirim. Fiorentinada harikalar yaratan Jovetic (Eski Partizanlı) bunun en güzel kanıtı.

Bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde de yer aldı Partizan fakat, Shaktar, Arsenal ve Braga'nın yer aldığı grupta sıfır puan ile sonuncu oldu ve elendi...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder